Nybadad väldoftande och silkeslen

img_7519 (MMS)

Nybadad väldoftande och silkeslen


Ledsna men sköna rosor

img_1309 (MMS)

Ledsna men sköna rosor


Höst + Christian the Lion

Nu är det verkligen höst! Sommaren bara försvann över en natt känns det som. Plötsligt har jag upptäckt att jag har en TV :) Den har knappt varit på sedan i april. Igår sändes den UNDERBARA dokumentären om Christian the Lion - ett par killar i London som köper en lejonunge på Harrods!
Den ligger just nu på SVT Play - rekommenderas otroligt mycket!

http://svtplay.se/v/2030547/lejonet_christian_-_kand_fran_internet

På lördag kanske det går att klippa gräset!!

Som nybliven väderprognosgalning kollade jag just när det skulle vara uppehåll sådär 6 timmar nästa gång - på lördag! Yes! Då kan gräset klippas! Får nog skaffa en lie..

Sven o Malte

img_0539 (MMS)

Sven o Malte


Alice tittar på polishunds-SM

img_4404 (MMS)

Alice tittar på polishunds-SM


Regnskydd

img_9896 (MMS)

Regnskydd


Mer om väderprognoser - rapporten säger en sak men tittar jag ut ser jag något helt annat

Helt otroligt detta. I torsdags tog jag fram nedanstående bild. Och igår kollade jag ordentligt på prognosen för idag - för idag skulle jag kunna klippa gräs och rensa rabatter till solsken! Om jag gjorde det före kl 13 - för då skulle det bli mulet.Döm om min förvåning när jag idag vaknar till ösregn och åska :( Så jag går in o kollar igen och någonstans måste det blivit fel... :-SFast... kollar man DMI ser det ut såhär (de röda prickarna är blixtnedslag)Kan ju tillägga att de översta två klippen kommer från vädersiten vackertväder.se som Sydsvenskan anlitar. DMI är Danska meteorologiska institutet. Dessutom varnar DMI för skyfall på förmiddagen idag.

Nu måste jag ju i rättvisans namn även uppge vad SMHI säger om förmiddagen i Lund... följande:Det verkar nu kanske som att jag fått något extremintresse i att detaljstudera vädersiter - så är det inte :) Men jag blir lite förundrad när jag förväntar mig sol och 20 grader när jag kliver ut i en genomblöt trädgård, regnet vräker ner och blixtarna viner över huvudet... Nu rök nog mina Bering Renaissancerosor...

Bering Renaissance

Nu äntligen har den slagit ut och är ljuv - min fina Bering Renaissance!Knoppen klarade sig!

Hurra! Min första Bering Renaissance som slår ut!! VILKEN DOFT! 

New Dawn - slår ut kontinuerligt och en massa massa knoppar!Rosenknoppar - ännu ej ruttna

Men de ruttnar säkert de också...Så lite sol i någon vecka hade varit bra.... men det ser inte helt hoppfullt utVad mörkt det blivit på morgnarna!

Morgonpigg som jag är har jag plötsligt insett att det börjar bli höst. Alldeles beckmörkt ute när jag vaknar! Visst - mysigt med fackla o lykta och så men omgivningen är kolsvart.

Har just varit ute en vända och inser: IDAG kom regnet och åskan!!!! Det vräker ner och tittar man på DMI ser det inte så muntert ut...Besöksstatistik

Det är alltid kul att kolla på besöksstatistiken. Finns en massa okända människor som läser min tämligen ointressanta blogg! Men de flesta vet jag vilka de är - de kommer från Lund, Stockholm, Hemse, Sundsvall, Hamburg, Jordanien, Frankrike och USA. Men så finns det en trogen besökare från Södra Sandby?! Spännande! Vem är du? :)

Väderprognoser - verkar ju vara helt omöjliga att lita på

I går kväll när jag kollade vädret för Lund för idag stod det att det skulle vara ösregn och åska hela dagen. Precis hela dagen. Blev det det? Nej - det blev solsken i stort sett hela dagen. Hur kan det vara att prognoserna numera är så otroligt osäkra - även tätt inpå liksom?

Rosor, blyblomma och obekväm trädgårdsstol

Liten kvällsrunda i trädgården!

Min Bering Renaissance har en massa knoppar men imorgon kommer skyfallen och åskan tillbaka. Förhoppningsvis klarar de sig!  Det hade ju varit kul att se hur en normalt utslagen blomma såg ut! :)

Alohan - alltid lika vackerBlyblomman blommar äntligen! Bara en blomma har slagit ut so far men många är på gång!

Som jag sagt tidigare, New Dawn är otroligt tacksam! På något sätt tycker jag hon ser ut som vispad grädde! :)Till sist: mitt FELKÖP med stora bokstäver. Ok, billigt på Blocket. 300SEK. Men den går inte att sitta i utan att man får ryggskott. Men trevlig ser den ju ut! Kommer från Jysk ursprungligen. Eller NÄ: den kommer från Rusta :)Imorgon får jag laddare till "den fina kameran" - kanske blir det bättre bilder då?

Äntligen kom sommaren

Man tror nästan inte det är sant. Solsken HELA DAGEN!? Undrens tid är inte förbi. Jag har förvisso suttit o jobbat hela dagen men hellre jobba i sol än att jobba i ösregn :)

Blyblomman börjar slå ut - bild imorgon! En himmelsk färg i alla bemärkelser!

Morgoninspektion av täppan

Min ljuva Bering Renaissance-knopp har stannat i växten och kommer nog inte slå ut - regnskadad som hon är. Men ljuv ändå!Rosorna i lavendelrundeln har ett märkligt växtsätt! Låga små buskar med en lång stängel à la klängros på båda!

Små knoppar på höstanemonen i den "bortglömda" östra perennrabattenUppe med tuppen!

God morgon!

Idag skall här arbetas - både jobb-jobb och trädgårds-jobb! Så bäst att gå upp tidigt! :)

Har just varit ute o inspekterat vädret. Det har INTE REGNAT! Jag tror knappt det är sant. Det betyder att gräsmattan KAN klipppas ikväll! Kallt är det. Blåsigt är det. Men torrt!

Men först lite kardemummakaffe med mjölk och sedan dusch och jobb!

Igår förskönades trädgården med en ny vitmålad trädgårdsstol som jag tänker ha vid rosensidan så att man kan sitta där och njuta av dofterna! Det är jättefin men mycket obekväm. Men den får fungera som dekoration...

Uppdatering: Sådärja, nu är västra sidan klippt. Imorgon åker grässaxen fram för finputsning av kanter! Östsidan är det inte mycket bevänt med numera. Den behöver göras om helt. Och som sagt: kanske utökas till våren.

Klematis Mrs George Hackman

Min nya fina klematis blommar! Den enda knoppen har slagit ut. Ska bli spännande att se om den utvecklas till bilden från odla.nu... :)

Min blomma! Diameter ca 3 centimeter:Klippa gräs

På lördag går det nog att klippa gräset jihaa! Då ska det enligt prognosen varit uppehåll i 24 timmar! Bästa på 60 dagar! :)

Magnifik Bering Renaissance

Sovmorgon idag så jag hinner inte fotografera så mycket. Men några snabba bilder kommer trots allt :)

Bering Renaissance - regnskadad men ändå magnifik!


Den nya vita klematisens ENDA knopp håller på att slå ut! Lite maläten i kanten...


Trädgårdens baksida

Sitter här o funderar... på min täppas baksida. Baksidan är alltså den del som vetter mot öster och som idag har en allt annat än glad perennrabatt. Marken är dåligt dränerad, den får nästan ingen sol, jordlagret är tunt. Alltså inte helt enkelt att fixa till. Kanske ska jag bara helt sonika så gräs där... ? När det var som blötast i juli tänkte jag risodling men det kräver nog sol och värme också...Alice är upprörd! En okänd TERRIER gick förbi.....Sovrumsutsikt

Denna bild ser jag när jag rullar upp persiennen. Undrar hur man stänger av blixten på dotterns kamera?? :)


Nytt försök... liiite bättre men blixten gick av ändå...

New Dawn och Bering Renaissance

Lite nytagna rosbilder. Oj regnet måste ha vräkt ner i natt - men solen håller nu på att gå upp och jag tror det blir en fantastisk dag!

Min tåliga tacksamma New Dawn.Min efterlängtade knopp är nu på G! Bering Renaissance! Man ser redan nu vilken ljuvlig färg den har!

Lånekamera Bering Renaissance och jobb!

Kul med lånekamera! Hoppas den får bo hos mig riktigt länge :)

Bering Renaissance - ännu ej rutten! Och vädret ska bli soligt de närmaste dagarna - härligt! Det finns alltså hopp för den!Idag börjar det vanliga slitet med rutiner, jobb, träning, Nutrilett med mera. Det har varit undergörande att vara ledig i flera veckor.

Trädgårdsbloggar och behov av lite realism

Jag är mycket ute och tittar på trädgårdsbloggar och de är en ständig källa till inspiration! Men ibland undrar jag om det bara är jag som inte har det super-städat/fint/kliniskt fritt från diverse i min trädgård?!

Jag har inget förråd utan får snällt förvara allt i täppan och använda allteftersom.

Nu kommer några bilder som jag självklart inte skulle publicerat om jag bara visat den "fina" sidan. Men blev plötsligt lite matt över allt putti-nuttigt :)


Mormors fiskrätt

Jag tänkte dela med mig av min absoluta favoritfiskrätt - och den är så lätt att göra!

Ingredienser för fyra väldigt matglada
700 g Spättafiléer (eller bergtunga eller sjötunga om man nu vill lyxa till det)
3 x2 dl burkar varnlig creme fraiche
4 dl torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
Tag en stor stekpanna/traktörpanna eller gryta (med kant alltså) och häll i creme fraichen. Sjud under omrörning tills den är varm. Smula ner fiskbuljongtärningarna. Sjud o rör tills de lösts upp. Häll i det vita vinet under omrörning och sjud tills det tjocknat. Lägg i fiskfiléerna och låt sjuda på svag värme tills de är färdiga. Tar några minuter.
Klart!
Serveras med pressad potatis, nypotatis, eller ris och sallad.

Med annan kamera

Fått låna en kamera - tagit några vidvinkelbilder för att man ska få lite sammanhang... :)

Milda Makter: solen skiner!

Och jag rusade ut med kameran... känner mig rätt patetisk..

Mycket grönt... från vänster: Mme Boll, Bering Renaissance. I förgrunden en liten pionplanta. Och så lavendel då...New Dawn. I förgrunden till vänster stora Bering R-knoppar!Alohan trivs bra intill väggenLjuvligt morgonkaffe i ösregnet

Så är då ordningen återställd - regnet vräker ner och det känns som höst. Men jag ger mig inte: njuter av varenda sekund utomhus - trots regnet. Enda regn-bekymret just nu är att min spirande Bering Renaissance-knopp förmodligen kommer ruttna bort...
Några morgonbilder!

Nybryggt kardemummakaffe med mjölk är gudomligt!Den underbart sprakande elden plus ett litet citronellaljus ger stämning (och P1 i bakgrunden)

Närmare titt på spaljen - New Dawn en tålig dam. I bakgrunden min Bering Renaissance som jag tyvärr tror kommer gå hädan (alltså knoppen)


Den är verkligen inte vacker men mycket effektiv :) En mer estetisk lösning planeras till nästa år.

Lemonad

Igår hade jag ju ett litet kräftkalas för mina närmaste och förutom alkohol tänkte jag ha Lemonad hemma - något som jag faktiskt aldrig testat förut! Sagt o gjort inhandlade jag tre olika flaskor:


Lorina Pink: bubblande, festlig, citronsmak
Lorina Sicilian: bubblande, festlig, stark citronsmak
Brämhults Lemonad: smakar som färskpressad citron med lite socker och källvatten. FANTASTISK!!!

Slutsatsen är: för min egen del föredrar jag helt klart Brämhults men för festligare tillfällen är Lorinas lemonader roligare - men lite för söta för min smak!

Mer info:
www.lorina.com
http://www.bramhults.se/se/frukt/fruktdrycker#lemonad

Limoncellomarinerade jordgubbar

Som avslutning på gårdagens kräftkalas tänkte jag ordna en efterrätt. Jag är urdålig på desserter och valde därför färdig Jordgubbspannacotta. För att piffa till den gjorde jag följande, vansinnigt gott som antingen tillbehör till pannacotta, kaka, citronglass eller bara au naturel!

bild: www.systembolaget.se

Skivade färska jordgubbar
En rejäl skvätt Limoncello
Strösocker efter behag
Blanda allt, täck över och ställ i kyl, helst över natten.
Fantastiskt gott!

Väderfixering

Denna sommar har jag blivit lite väderfixerad. Kanske inte så konstigt med tanke på att nedanstående prognoser gör mig varm av glädje! Det ska inte regna så mycket idag! :) Uppdatering kommer i eftermiddag - så får vi se utfallet...

Uppdatering: alla hade rätt. Regnet kom först 19.45 så dagen har varit fantastisk! Man kunde se något gult lysande genom diset under några timmar! Det finns en SOL! :)

SMHI


vackertväder.se


dmi.dkAlice och Maltes kräftkväll i bilder

Kom nu lilla Alice, nu är det faktiskt Maltes tur att få tugga på benet i lugn och ro


Så nu ligger vi STILL!


Måste jag?? Nu tycker jag du är dum!!


Åhhhh Malte, kan jag inte få tillbaka mitt beeen???


Hjälp mig någon?!? Han visar tänderna!!!

Aloha Bering Renaissance och Blyblomma

Lite bilder från dagens blomstatus! Väderprognoserna är som Stockholmsbörsen... volatila minst sagt. Idag skulle det bli sol i stort sett hela dagen men det är ändrat. Mulet i stort sett hela dagen. Men vi slipper regnet som omväxling! 

Uppdatering 13.29: vi slapp inte regnet - så ordningen är återställd! :)

Regnskadade Alohaknoppar


(Ännu) ej regnskadad Alohaknopp


Bering Renaissance


Blyblomma


Blyblomman skall bli extra spännande för en sådan har jag aldrig sett blomma i verkligheten. Däremot finns det fina bilder på Anitas Blogg:
http://anitalinder.wordpress.com/2008/08/30/blyblomma-plumbago-auriculata/

Imorgon kommer lite nya trädgårdsbilder

Inte för att det hänt något i trädgården direkt... Eller jo - eftersom det inte regnat HELA dagen idag så börjar min ena Bering Renaissance-knopp slå ut :) Och de afrikanska blyblommorna har knoppar. De får planteras i krukor och sättas på Svens balkong över vintern. Inte härdiga tyvärr. Men de har potential :) Sven har värstingbelysning på sin balkong på vintern - den lyser upp hela grannskapet!

Alice ligger i soffan o tittar på naturprogram på TV - hon älskar naturprogram! Se bild nedan - djup koncentration!! :))Naturliga bekämpningsinsekter i trädgården

Några av mina rosor har angripits av diverse steklar. En del har ätit upp blad. Andra har ätit upp knoppar. Har läst på lite och OM man har blommorna i växthus verkar det vara enkelt att bekämpa - då kan man köpa kryp som äter upp de illasinnade steklarna - men jag får nog shoppa upp lite gift till våren... tror jag.

Blir säkert en bra september med mycket sol :)

Så tror jag. Nu vräker det ner och har så gjort heeela dagen. Tur man har solsken i sinnet! Fast det hjälper inte mina stackars växter. Alice vill helst inte gå ut men hon har en bra regnjacka :)

Jolly DanceI höst skall det planteras Jolly Dance vid dessa tre spaljeer. Jag har aldrig sett henne i verkligheten men på bilder och i beskrivningar verkar hon fantastisk! Bild kommer nedan på hur hon kommer att se ut (med god omvårdnad)


Bild: www.rosenposten.dk
Med lite god fantasi kan man tänka sig hur fint det kommer att bli!
Så en liten idolbild på lilla Snuttan :)

Hösten är här

Brrrrrrrr kallt! 14 grader och blåsigt! Hösten har plötsligt nått oss!

Blommorna kämpar påDet må jag säga - New Dawn är en verkligt TACKSAM ros. Blommar trots eländigt väder och nyplantering i sommar! Den var som jag sagt tidigare DÖD men återuppstod i pallkragen och är nu närmare 2 meter hög med en massa blommor och knoppar!
Denna lilla klematis (Hagley Hybrid) planterades också i sommar och låg två hela veckor i ett paket på posten innan jag kunde hämta henne. Men oj vad hon har tagit sig!

Denna klematis (Mrs George Jackman) låg också två veckor på posten... men trägen vinner. EN knopp! Fast bladen under ser inte helt friska ut...

Glad Alice och Ledsna Blommor

Ytterligare en dag med störtskurar. Men med lite sol oxå! :)
Alice har haft besök av två små flickor på gården som leker med henne och hon blir så lycklig då! Imorgon kommer Maja och leker med henne och sedan blir det dagis för hela slanten!

Det var sol de behövde - inte mer regn!!Fast lite hopp inför morgondagens kväll (från yr.no)

Alice o Moltas

Tittat igenom den senaste tidens bilder o bloggande och jag har ju helt negligerat min LILLA SNUTTA!
Idolbilder på henne publiceras därför här :)

Alice och fabror Moltas på promenad. En av hennes första :)Här är hon 9 veckor och TRÖTTBusig!Nybadad Molle <3


Soltörstande knopparBering Renaissance - lätt angripen av något?En riktigt yndig ros - New Dawn. Lite sugen på att testa Awakening till våren!Soltörstande New Dawn-knoppar

Onsdag kl 14Jahapp - onsdag klockan 14 ser vi fram emot :)

Denna vecka blir tydligen precis som alla andra veckor denna sommar!

Chere Esther

Chère Esther!!

Ce poste est pour toi!

Quand j'ai déménagé ici en Novembre l'année dernière je me suis déplacé à un champ de boue (petit) avec trois plantes:deux clematis (morts) et une rose (vivante).

J'ai décidé de transformer mon petit jardin en une oasis. Et maintenant il commence à le devenir. Bien qu'il pleuvait tout l'été dans le sud de la Suède! L'année prochaine sera meilleure, mais ca commence deja maintenant a fleurir! Plusieurs nouvelles roses ont de nombreux bourgeons. J'aimerais tellement que tu purrait venir visiter!

Pour voir des images - mon blog: http://gladaalice.blogg.se/
Les links a droite - sous Kategorier: allmänt=general, hund=chien, trädgård=jardin

BISUS chere Esther!

Härdiga kamelior


Bild: www.Copyright-free-photos.org.uk

Jag har hittat en plantskola vid Kivik som säljer härdiga kamelior! Helt fantastiskt! Tänk om man kunde odla kamelior utan att ha en inglasad balkong eller ett växthus där de övervintrar! Det finns enligt den plantskolan en hel del som är härdiga ner till -20 grader. Sedan är ju frågan om de överlever en sådan vinter vi hade i vintras (eller en sådan sommar vi har nu...). 

Åh nu hittade jag lite info som sägere att de trivs finfint i skugga och gärna under träd! Saken är klar: under Stora Trädet får det bli Kamelia-odling! :)

Länk till plantskolan kommer här: http://www.edafos.se/tradgard/plantskola/camellia/hitta_camellia.asp

Trött på regnandetDet var ju då själva attan att det inte kan vara solsken åtminstone i två dagar i sträck?! Den regnigaste sommaren sedan 1991 har vi nu... hoppas hösten blir bättre!

Bilden: Bering Renaissance, tror hon hade blivit lycklig av lite SOL och VÄRME.

Natt i trädgårdenNu ska vi sova Alice o jag. Hon har redan gått o lagt sig. Vi har haft en fantastisk kväll med Sven och inte minst MALTEEEE. Alice GUD. Marken där han går är benådad. Men nu är hon trött och jag också. 

Först ska vi behandla lite myggbett (=jag).

Den fina facklan har brunnit ikväll trots regn. Vacker var den - men lät sig inte riktigt fångas på bild.
Natti natti

Morgonstund har guld i mund

God morgon!

Solens strålar har ännu inte nått fram till min lilla täppa (men de kommer faktiskt idag hurra!).

Perennrabatten - den jag är allra minst nöjd med. Den har också sämst ljusförhållanden i hela trädgården. Skall ses över till våren. Fast denna lilla klematis verkar ta sig - dock inga blommor i sikte!När en god vän får sin balkong renoverad har han placerat några krukor hos migFast denna kruka är min - några liljorPallkragarna från kortsidan. Längst fram blå blyblomma (massa knoppar äntligen!), sedan rosenkronill (inga knoppar) och så dold: en pionPallkragarna framifrån - klematis o New DawnOch till sist: Bering Renaissance i förgrunden och Mme Boll i bakgrundenBlåmesar Hunddagis och Mme Boll

Min lilla trädgård svämmas över av blåmesar som frenetiskt pickar på insynsskyddet av vass på staketet. Jag trodde fåglar byggde bon på våren men de verkar inte bry sig om det. Kanske förbättringsarbeten :)

Annars regn (som vanligt). Alice på dagis - hon längtade så mycket. Dagis är hennes favoritplats på jorden.

Mer om Alice dagis här: http://lund.lokaltidningen.se/hundgora-ska-ge-meningsfull-sysselsattning-/20110803/artikler/708039977/1236

Man skymtar henne bara tyvärr men ändå :))

Morgonens bild, Mme Boll i regn. Jag önskar mig en ny kamera :) Fokus blev på Alohan istället...

Städning och bladlöss

God kväll!

Som ni ser - jag har ändrat utseende på bloggen. Så vit rakt-upp-och-ner. Så får det vara!

Dagen har ägnats åt städning! Uteplatsen städad, kratsad, sopad, spolad. Topdress på det som förstördes vid grävningen i måndags. Gräsfrön (nu är de slut! måste köpa nya). Sedan städning inne.

Intressant detta med städning. Har tänkt hela sommaren: "jag städar inne när det regnar". Men när det regnar är det bara så grått/mörkt/tråkigt att det blir ännu tråkigare att städa inne! Så nu har jag släppt den inställningen! :)

Kvällsbilder på de rosor som blommar just nu. Är det bladlöss som jag skådar?? Jag är ju total novis. Jag har grönsåpa, kan jag bara spruta på blommorna?! I synnerhet New Dawns blommor verkar ju väldigt sköra...

Mme BollAlohaNew Dawn (favorit)


Alice trädgård i kvällsljus

Lite kvällsbilder!

Börjar i västerrabatten... denna Zepherine Drouhin var döende. Den kommer inte blomma i år men förhoppningsvis nästa är!Solhatt - inte så spännande men fin!Samma här - inte spännande men lyser upp! Höstflox!Nu vidare till västsidan...

Mme Bolls andra flor - äntligen! Planterades i april så lycklig!Mme Boll till vänster, sedan Bering Renaissance som är extremt på g och min vackra kopparlyktaNärstudie av Bering Renaissance - planterades också i mars/aprilNew Dawn - var död. Helt död. Stoppades ner i pallkragen tillsammans med en tillika död klematis - och båda vaknade!Till sist översiktsbild - detta är min kvällsutsikt och den är så underbar :)


Hundra nyanser av grönt

Uteplatsen i försiktig morgonsol strax före 09 idag! Allt regnande har gjort att grönskan frodas men färgklickarna är sena.

En massa arbete

Imorgon tisdag ska jag verkligen ta mig i kragen och fotografera lite! Min gode vän Peter har varit här idag och slagit ner 6 st stolp... hm... stolpjärn kan vi kalla det eller spjut heter det nog :) Och skruvat upp spaljeer däremellan - blev jättejättefint! Inser nu att mängden rosor jag satt o planerade vid datorn inte kommer hålla - trädgården är för liten och man vill ju inte få klaustrofobi. Så det blir lite färre - ungefär hälften :)
Som sagt - i morgon kommer jag bättra mig och fotografera!! Jag ska se om jag kan få liv i min dotters kamera som är en BRA kamera. Kanske!

Trädgårdsupdate kommer i veckan

Japp, jag har legat av mig. Inte riktigt hittat inspirationen att skriva om trädgården - regnet har ju bara öst ner heeela juli känns det som. Men det ska bli bättre! I alla fall i några dagar! Och då kommer lite nya bilder :)

Idag har planer för nästa vår tagit form! Bilder på de planerade rosorna för våren 2012 kommer här! Jaa.... lånade bilder.

Frühlingduft - buskros, höjdangivelser varierar från 1,2 - 2,5 meter. Remonterar.Jolly Dance - klängros, remonterarYork and Lancaster - buskros med fantastisk historia, engångsblommandeCharles Albanel - liten buskros, remonterarOch så slutligen skissen - jag hade inte 5:a i teckning direkt... Klicka på bilden för större version. De blommor som inte har texten NY finns redan.RSS 2.0